Asortie
× Blog Contact

Cum se curăță pantofii din piele pe interior

Cum se curăță pantofii din piele pe interior

Picioarele transpiră și în momentele în care nu faci prea multă activitate fizică și murdăresc talpa pantofilor, așa că merită să cureți și această parte. Totuși, cum se întrețin pantofii din piele pe interior și cum poți elimina mirosurile neplăcute? Găsești răspunsurile în articolul de mai jos.

Cum poți curăța pantofii din piele la interior?

Nu este niciun secret că atât femeile cât și bărbații au o slăbiciune pentru pantofii din piele deoarece sunt întotdeauna în tendințe, confortabili și rezistenți. Aparent, o persoană nu are, niciodată, suficient de multe modele, stiluri sau culori de încălțăminte din piele. Însă, pentru că vorbim de o adevărată investiție, este bine să știi cum să ai grijă de produsele tale. Indiferent de nuanța ori preț, pantofii vor arăta întotdeauna mult mai bine, dacă sunt foarte curați, nu au zgârieturi și nici pete. Iată câteva modalități prin care le poți păstra interiorul curat:

  • dacă încălțămintea este prevăzută cu șireturi, acestea trebuie scoase și spălate separat, pentru o mai bună igienizare. În funcție de materialul din care sunt fabricate, șireturile se pot spăla manual sau automat;

  • începe procesul de curățarea a interiorului pantofilor din piele cu o perie special concepută pentru acest tip de material, ca să îndepărtezi praful acumulat, scamele sau impuritățile. Spre deosebire de alte accesorii mai dure, periile pentru încălțăminte din piele reduc apariția zgârieturilor și deteriorarea interiorului;

    • ocupă-te de branțuri (tălpile interioare detașabile). În anumite sezoane, încălțămintea din piele se poate purta și fără șosete, astfel că acestea sunt predispuse la murdărie. Îndepărtează branțurile și curăță-le cu apă și săpun sau lasă-le timp de 30 de minute într-un amestec de apă cu detergent. După scurgerea timpului, clătește-le cu apă rece și pune-le la uscat;

    • folosește un burete de vase, ca să cureți încălțămintea din piele pe interior. Poți utiliza apă și săpun sau o soluție formată din 5 lingurițe oțet de mere și 2 lingurițe de apă. După igienizare, lasă pantofii din piele la uscat, într-un loc răcoros;

    • bicarbonatul de sodiu este deosebit de util pentru curățarea articolelor din piele. Pune acest praf în interiorul pantofilor, lasă să treacă o noapte, și, a doua zi, îndepărtează totul cu o cârpă umedă. De asemenea, poți folosi și un mix dintr-o linguriță de bicarbonat și detergent de vase lichid pentru a freca interiorul pantofilor, apoi, clătește cu apă călduță.

    Cum elimini mirosurile neplăcute din pantofii de piele

    Eviți, adesea, să porți o pereche de încălțăminte din piele atunci când știi că urmează să mergi în vizită la prieteni pentru că are un miros neplăcut? De multe ori, igiena necorespunzătoare și umiditatea pot duce la înmulțirea bacteriilor care îți provoacă atât de multe neplăceri. Ca să te asiguri că-ți poți purta pantofii preferați, indiferent de ocazie, trebuie să respecți câteva reguli:

    • schimbă zilnic șosetele și poartă, alternativ, pantofii pe care îi ai, dacă vrei să scapi de mirosurile neplăcute;

    • șterge încălțămintea din piele cu o lavetă umedă, pe interior, după fiecare purtare. Nu folosi aceeași pereche de pantofi mai multe zile la rând, fără să o cureți pe interior, fiindcă ai toate șansele ca aceasta să capete un miros neplăcut;

    • inserțiile din piele se curăță foarte ușor cu o lavetă ușor umedă. Însă, dacă branțurile sunt foarte murdare, este recomandat să le înlocuiești. Optează pentru branțuri din substanțe speciale (carbon activ sau gel), care previn creșterea bacteriilor și a ciupercilor în încălțăminte. Mult mai simplu, pentru a elimina orice dubiu și iz neplăcut, înlocuiește inserțiile în mod regulat, atunci când încep să apară primele semne de uzură;

      • poartă, întotdeauna, doar șosete din bumbac. Materialul sintetic supraîncălzește piciorul, făcându-l să transpire și să emane mirosurile urâte care ajung să se imprime în interiorul pantofilor;

      • pune coji proaspete de citrice, în pantofi, când nu îi folosești;

      • acordă o atenție deosebită igienei picioarelor, folosește săpun antibacterian, piatră ponce, pentru îndepărtarea celulelor moarte, sau ulei esențial de levănțică, pentru ținerea bacteriilor la distanță.

      Cum se dezinfectează pantofii din piele, pe interior

      Cu toate că informațiile menționate mai sus sunt de mare ajutor pentru igienizarea încălțărilor, este indicată și dezinfectarea periodică a acestora. După spălare, branțurile pot fi șterse cu apă și oțet, alcool, apă oxigenată sau clorhexidină. Interiorul pantofilor din piele se poate dezinfecta folosind tot apă cu oțet, în soluție concentrată, ori apă cu alcool sanitar. Folosește un burete ori o lavetă din flanelă și ai grijă să nu se scurgă prea mult înăuntru. Apa oxigenată este, de asemenea, un foarte bun dezinfectant, însă, clorhexidina rămâne cea mai puternică, fiind recomandată și în cazul în care suferi de ciuperca unghiei sau micoze ale tălpii.

      Trucuri casnice pentru a păstra interiorul pantofilor curat

      Una dintre cele mai eficiente modalități de a păstra interiorul pantofilor din piele proaspăt și curat este să folosești deodorante speciale pentru încălțăminte. Acestea sunt special concepute pentru a împrospăta mirosul și a îndepărta murdăria, fiindcă împiedică creșterea bacteriilor și au efect imediat. Dacă apreciezi, mai degrabă, trucurile casnice, atunci, poți îndepărta mirosul neplăcut din pantofi astfel:

      Aplică bicarbonat sau pudră de talc

      Fără îndoială, în orice gospodărie există bicarbonat de sodiu sau pudră de talc. Dacă îți sunt la îndemână aceste produse, le poți folosi pentru îngrijirea interiorului pantofilor din piele.

      Presară pudră de talc sau bicarbonat în interior, apoi, lasă încălțămintea deoparte peste noapte. A doua zi, aspiră praful ori șterge-l cu o cârpă uscată. Pentru un efect bactericid mai bun, amestecă bicarbonatul cu oxid de zinc, în proporții egale.

      Folosește naftalină

      În cazul în care nu ai o problemă cu mirosul puternic al naftalinei, ba, chiar, o păstrezi printre haine, la fel ca odinioară, folosește-o și pentru pantofi. Aceasta ține la distanță și elimină ori iz neplăcut din încălțămintea din piele.

      Pune în pantofi esență de vanilie

      O metodă simplă, dar la fel de eficientă, este să pui în fiecare pantof o bucată de hârtie sau ziar care a fost îmbibată, în prealabil, în esență de vanilie. Așază, apoi, încălțămintea într-o pungă pe care o sigilezi și o ții timp de 24 de ore într-o cameră răcoroasă.

      Apelează la boabele de cafea sau plicurile de ceai

      Indiferent dacă obișnuiești sau nu să bei cafea, folosește-o cu încredere, dacă vrei pantofi curați. Boabele de cafea au capacitatea de a absorbi mirosurile, așa că, pune câteva în încălțăminte, atunci când consideri că trebuie reîmprospătată. Pliculețele de ceai au același efect, dar, trebuie să așezi în încălțăminte cel puțin zece.

      Utilizează nisip pentru pisici

      Poate fi un lucru surprinzător, însă, nisipul pentru pisici neutralizează perfect mirosurile. Umple o pereche de șosete cu acest nisip, leagă-le cu noduri și așază-le în pantofi. Lasă-le acolo minim o noapte.

      Pulverizează oțet în interior

      Dacă nu vrei să pierzi timp prețios cu întreținerea pantofilor, pregătește într-o sticlă cu pulverizator o soluție din apă și oțet. La finalul zilei sau după fiecare purtare, pulverizează în interiorul încălțărilor lichidul astfel obținut.

      Depozitează încălțămintea corespunzător

      Uneori, tot ce trebuie să faci pentru a păstra interiorul pantofilor de piele proaspăt și curat este să ștergi cu o lavetă umedă și să-i depozitezi într-un loc aerisit și răcoros. Șanurile din lemn sunt și ele necesare pentru modelele din piele naturală. Dacă sunt confecționate din lemn de cedru, nu doar că păstrează forma pantofilor intactă, dar absorb umiditatea și mirosurile neplăcute. Poți așeza șanuri în pantofi după fiecare purtare, fiindcă îndepărtează transpirația și revigorează interiorul cu propriul parfum.

      Contraindicații în curățarea interiorului pantofilor din piele

      Cu toate că poate părea simplu să cureți pantofii de piele pe interior, în realitate, este și mai simplu să îi strici. Așadar, orice încercare de a îngriji o pereche nouă de pantofi sau de a restaura una mai veche trebuie să înceapă cu o informare atentă. Nu orice produs se potrivește pentru acest material, de exemplu, clorul ori alte substanțe puternice, fiindcă acestea pot afecta iremediabil produsul.

      Nu spăla, niciodată, încălțămintea din piele la mașina de spălat!! Nu este deloc prietenă cu apa. Ba mai mult, trebuie, întotdeauna, să eviți expunerea îndelungată a articolelor din piele naturală la apă ori alte lichide. O astfel de greșeală se va dovedi fatală pentru aspectul și funcționalitatea pantofilor din piele. La fel de eronat este să usuci încălțările la temperaturi înalte. Renunță la ideea de a folosi uscătorul de păr ori de-a așeza pantofii pe calorifer sau în bătaia directă a soarelui pentru că se vor degrada. Cel mai simplu e să tamponezi cu atenție interiorul și să-l ștergi cu o pânză uscată.

       

      Încălțămintea din piele naturală are un loc special în garderoba fiecăruia datorită calității sale superioare și rezistenței în timp. În dulapul oricărei persoane se află, cel puțin, o pereche de pantofi din piele cu valoare sentimentală sau care a costat o mică avere. Indiferent dacă ții la ei pentru că i-ai purtat în ziua nunții, provin de la un anumit brand ori iubești confortul pe care ți-l oferă, nu uita de îngrijirea corespunzătoare a interiorului, dacă vrei să-i porți mai mulți ani.


Pentru a scrie un comentariu te rugam sa te autentifici sau sa iti creezi un cont nou