Asortie
× Blog Contact

Idei practice pentru organizarea garderobei

Idei practice pentru organizarea garderobei

Visezi la o garderobă minimalistă dar, compartimentarea dulapului tău plin-ochi de haine nu te ajută? Sigur, ai mai încercat să-ți organizezi dressingul și înainte, dar, parcă, rezultatul a fost și mai mult haos vestimentar, mai ales că nu te puteai decide ce să pui deoparte și ce să păstrezi la îndemână. Ei bine, ideile noastre pentru organizarea dressingului te vor scoate la capăt mai repede decât ai zice „fashion”!

Idei practice pentru organizarea garderobei

Avantajele pe care ți le oferă o garderobă impecabil organizată

Economisești timp

Te bucuri de mai mult spațiu

Ești gata de plecare imediat

Trucuri simple pentru organizarea garderobei

Folosirea organizatoarelor

Utilizarea umerașelor

Împăturirea corectă a hainelor

Depozitarea obiectelor mai voluminoase

Depozitarea încălțămintei

Folosirea cutiilor

Cum să-ți organizezi garderoba pe categorii

Organizarea în funcție de anotimp

Organizarea în funcție de stilul ținutei

Ce îți trebuie, de fapt, în garderobă?

Avantajele pe care ți le oferă o garderobă impecabil organizată

Economisești timp

Gândește-te cât de mult timp pierzi când încerci să îți compui o ținută. Abia ce ți-ai ales hainele, doar ca să-ți dai seama că nu merg la nicio pereche de încălțări pe care le ai, iar acum trebuie să o iei de la capăt. Problematic, nu? Dacă te-ai săturat să stai mai mult de jumătate de oră doar pentru a te îmbrăca, atunci e clar că trebuie să îți organizezi garderoba.

Te bucuri de mai mult spațiu

Din momentul în care vei fi terminat cu organizarea dressingului din dormitorul tău, nu vei mai avea de-a face cu pantofi aruncați prin toată camera sau cu mormane de haine înșirate pe pat care să-ți taie tot cheful atunci când te întorci după o noapte prin oraș. Totul va fi bine organizat, astfel încât tu te vei bucura de mai mult spațiu pentru tine.

Ești gata de plecare imediat

Dacă te-ai săturat să pierzi deschiderea concertelor, începutul premierelor de film sau, pur și simplu, vrei să scapi de renumele de întârziată, organizarea dressingului este soluția pentru tine! De acum nu vei mai întârzia niciodată doar pentru ai stat să probezi și să îți potrivești hainele!

Trucuri simple pentru organizarea garderobei

Folosirea organizatoarelor

Șosetele, dresurile și lenjeria intimă vor fi mult mai ordonate și mai ușor de accesat dacă le păstrezi în organizatoare de haine. Dacă nu știi încă unde să le pui, gândește-te la o ladă a patului sau la acele rafturi mult prea mari pe care le ai în dulap. 

Compartimentarea dulapului de haine poate fi îmbunătățită adăugând un raft temporar care să fie (da, ai ghicit!), tot un organizator. Nu uita că organizatorul sertarului de lenjerie intimă trebuie și el compartimentat pentru piese diferite, cum sunt sutienele, chiloții și maiourile.

Utilizarea umerașelor

Sursă foto: Unsplash.com

Umerașele sunt indispensabile pentru organizarea hainelor, mai ales, a celor care se șifonează, dacă sunt împăturite. Utilizează umerașele subțiri pentru hainele ușoare de vară, iar pe cele mai masive, din lemn, pentru paltoane și pulovere groase. 

Nu pune atât de multe umerașe pe aceeași șină, astfel încât să ajungi să nu le mai poți scoate dintre celelalte haine! Mai bine, cumpără încă un stand pe care să îl păstrezi în dormitor, unde să poți pune mai multe umerașe, ca să poți să alegi liber hainele de care ai nevoie.

Împăturirea corectă a hainelor

O metodă eficientă de a-ți organiza corect dulapul sau dressingul este să împăturești hainele pe orizontală, nu pe verticală. Să presupunem că ai un sertar plin numai de tricouri. Va fi mult mai să le alegi după culoare, dacă le vezi, parțial, pe toate atunci când deschizi sertarul, spre deosebire de situația în care ele ar fi stivuite vertical, iar tu nu vei putea vedea decât ultimul tricou așezat deasupra teancului.

Același principiu îl poți aplica și lenjeriei intime! Rulează chiloții și așază-i în picioare în organizatoare și nu va mai trebui niciodată să scotocești după ei pentru a găsi perechea potrivită.

Depozitarea obiectelor mai voluminoase

Organizarea hainelor în dressing devine ceva mai problematică atunci când ai obiecte voluminoase, cum sunt paltoanele, puloverele pufoase sau pălăriile. Ei bine, atunci când sunt în extrasezon, paltoanele pot fi depozitate chiar și 2-3 pe același umeraș, atâta timp cât e suficient de solid să le susțină pe toate.

În ce privește puloverele, ele pot fi împăturite și puse în niște cutii de depozitare pe care să le așezi sub pat, pe balcon, dacă acesta este închis, sau într-o debara, dacă ai așa ceva la dispoziție.

Ce se întâmplă, însă, cu pălăriile, mai ales cu acelea cu borul mare pe care le porți vara, pentru a te feri de soare? Nu poți să le împăturești, dar, parcă, nici aruncate deasupra bibliotecii nu stau bine. Dacă ai un dulap încăpător, le poți agăța pe partea interioară a ușilor. Dacă nu, atunci întreabă-te dacă nu cumva ar arăta mai bine agățate pe un perete gol, mai ales dacă au un pattern interesant.

Depozitarea încălțămintei

Dacă nu ai un dressing tip walk-in, pentru organizarea încălțămintei trebuie să ai atât un spațiu de depozitare lângă ușă, precum un pantofar, cât și unul în care să îți păstrezi încălțările care nu sunt în sezon. Încearcă să găsești cutii transparente pentru pantofii tăi, pentru că îți va fi mult mai ușor să-i identifici și nu va mai trebui să cauți prin fiecare cutie după sandalele acelea cu toc pe care le-ai purtat astă-vară la un eveniment pretențios.

Folosirea cutiilor

Cutii, cutii și iar cutii! Am tot vorbit despre ele până acum, dar, încă, nu am epuizat subiectul. Sigur, pot fi folosite și pentru haine, și pentru încălțări, dar, întrebarea este cum să le utilizezi în mod inteligent?

Imaginează-ți moduri inedite în care poți încorpora cutiile în spațiul locuinței tale. Spre exemplu, un taburet poate fi și cutie în același timp. La fel se poate întâmpla și cu o băncuță. Gândește-te la multifuncționalitate atunci când îți alegi obiectele de mobilier și deodată vei avea mai mult spațiu de depozitare!

Cum să-ți organizezi garderoba pe categorii

Organizarea în funcție de anotimp

Chiar dacă ai un șifonier mare cât aproape tot peretele, tot va trebui să îți organizezi ținutele în funcție de anotimp. Nimeni nu stă în ultima clipă să se cațere pe taburet doar ca să ajungă la o piesă vestimentară pe care o poartă aproape zilnic. Așadar, chiar și cu un dulap pentru garderobă bine compartimentat și mare cât pentru toate zilele, tot nu scapi de acest proces!

În primul rând, sortează toate hainele care nu aparțin sezonului curent și apoi împarte-le și pe ele conform anotimpurilor rămase, ca să nu mai irosești timp atunci când va trebui să faci „rotația” hainelor. Așa, vei avea totul gata pregătit. 

Poate anumite piese îți vor ridica niște probleme referitor la locul în care să le încadrezi. Rochia aceea din material mai gros, care poate fi purtată și pe sub un palton iarna, sau fără nimic pe deasupra într-o seară de toamnă, unde o vei pune? Fă-ți un teanc separat de haine cu semnul întrebării pe care să îl poți integra atât în ținutele de iarnă cât și în cele de toamnă.

După acest proces te vei putea ocupa de organizarea șifonierului numai cu ținute care să corespundă sezonului în care ne aflăm. Mult mai simplu acum, nu-i așa?

Organizarea în funcție de stilul ținutei

Să zicem că stilul tău alternează între boho-chic pe timp de zi și goth pe timp de noapte, sau, poate, între tomboy și minimalist. Oricare ar fi situația, încearcă să îți separi piesele vestimentare în funcție de stilul în care se încadrează.

Dacă dressingul tău e fragmentat în mai multe părți ale dormitorului (spre exemplu, să zicem că ai un dulap și două standuri), folosește jumătate din șifonier pentru un stil, iar cealaltă jumătate, pentru alt stil. Același lucru rămâne valabil și pentru standuri: pe unul poți avea doar haine boho-chic, iar pe celălalt, numai îmbrăcăminte goth.

În cazul norocos în care garderoba ta se află toată în același loc, împărțirea pe stiluri devine mult mai simplă. Nu zicem că trebuie să fie neapărat 50%-50%, pentru că e posibil ca un stil să predomine asupra celuilalt, dar, cu siguranță, vei putea realiza o separare mult mai clară decât dacă folosești multiple spații de depozitare.

Ce îți trebuie, de fapt, în garderobă?

Știm sigur că ai în garderobă o mulțime de încălțări care fie te bat, fie îți sunt prea largi, dar, pur și simplu, nu te-ai putut despărți de ele pentru că îți plac prea mult. În primul rând, trebuie să înveți cum să îți alegi pantofii , atât online, cât și în magazine. 

În al doilea rând, trebuie să înveți cum să spui „adio” încălțărilor pe care nu le porți. Știm că e greu, dar, dacă vrei să ai o garderobă utilă, nu încărcată cu o mulțime de piese nefolositoare, it’s a must ! Atunci când te găsești din nou la cumpărături, gândește-te de două ori dacă vei purta acea pereche și alege încălțăminte din piele naturală , pentru că sigur va lua forma piciorului tău și vei scăpa și de bătături.

Debarasează-te și de hainele care nu-ți mai sunt de folos. N-are rost să îți organizezi garderoba dacă nu te poți desparți de acele piese pe care nu le porți și nu se încadrează stilului tău. Atenție! Dacă ai purtat o piesă doar o singură dată într-un sezon, nu se încadrează la hainele care trebuie păstrate. Tot trebuie să te desparți de ea! 

Poate a fost o cumpărătură de impuls, poate piesa respectivă a ieșit din trenduri, sau, poate, pur și simplu, nu se potrivește cu restul hainelor tale. Oricum ar fi, trebuie să „faci curățenie” în dulap, iar asta presupune determinare! Data viitoare când ești la cumpărături, alege doar haine pe care sigur le vei purta, care îți avantajează silueta și care se încadrează perfect în stilul tău.

În ce privește gențile, fă-le cadou pe cele pe care le-ai primit în dar și nu le-ai purtat niciodată. La fel și cu cele pe care le-ai purtat acum câțiva ani și acum zac rătăcite într-un colț al vreunui dulap sau organizator. Atunci când îți alegi gențile , gândește-te că trebuie să fie de calitate și că ar fi indicat să ai una de zi cu zi, una multifuncțională, cu mai multe compartimente, una elegantă și una de club. E greu să te limitezi doar la 4, știm, dar încearcă și sigur ne vei mulțumi mai târziu.

Acum, că ai aflat toate ideile noastre pentru organizarea dressingului, nu-ți rămâne decât să faci rost de acele organizatoare, umerașe, cutii, sau, poate, chiar taburete–cutii și să te apuci de sortat! E un proces pe alocuri dureros (mai ales, atunci când trebuie să te debarasezi de anumite piese), dar care, cu siguranță, merită efortul. Succes și multă răbdare!

Pentru a scrie un comentariu te rugam sa te autentifici sau sa iti creezi un cont nou