Asortie
× Blog Contact

Cum te îmbraci la interviul de angajare: ghid complet

Cum te îmbraci la interviul de angajare: ghid complet

Ai conceput o scrisoare de motivație impecabilă, ai rezolvat testele preliminare cu brio și, înainte să-ți dai seama, te-au și chemat la primul interviu de angajare. Grozav! Acum, nu-ți mai rămâne decât să ai încredere în forțele proprii și să-i convingi că ești varianta ideală pentru poziția la care ai aplicat! Ca să ai siguranța că îi vei convinge, ține cont de mai multe aspecte. Așadar?

Cum te îmbraci la interviul de angajare: ghid complet

Cât de mult contează prima impresie

Cum alegi tipul potrivit de ținută pentru interviul de angajare

Ține cont de codul vestimentar al firmei

Ia în calcul domeniul în care vrei să te angajezi

Ține cont de poziția pentru care aplici

Recomandări general valabile pentru interviul de angajare

Hainele să fie curate și călcate

Poarta numai haine care te avantajează

Tipuri de ținute potrivite pentru interviul de angajare

Ținuta office

Când trebuie să porți o ținută office

Idei de ținute office pentru femei

Idei de ținute office pentru bărbați

Ținuta smart casual

Când este recomandată o ținută smart casual

Idei de ținute smart casual pentru femei

Idei de ținute smart casual pentru bărbați

Importanța accesoriilor la un interviu de angajare

Cum alegi încălțămintea

Ce tip de geantă să porți

Ce bijuterii să alegi

Cat de mult contează prima impresie

Se spune că intervievatorii își fac o idee despre cine va merge mai departe în etapa de recrutare în primele 30 de secunde. Probabil, ai la dispoziție ceva mai mult timp decât atât, dar, este important să faci o primă impresie bună.

Nu știi niciodată ce tip de interviu vei avea, așa că, pregătește-te atât pentru întrebări structurate cât și pentru cazul în care trebuie să vorbești liber despre tine. Astfel, vei avea mai multă încredere în tine, lucru care se va vedea imediat. Nu în ultimul rând, decide-te cum te îmbraci la interviu cu minim o zi înainte.

Cum alegi ținuta potrivită pentru interviul de angajare

Dress code-urile variază de la caz la caz. Spre exemplu, un start-up sau o agenție s-ar putea să ridice din sprâncene dacă te îmbraci la costum, în timp ce o corporație mare, cu sediul în Pipera, spre exemplu, e posibil să se uite puțin ciudat dacă te îmbraci prea casual. Cum îți dai seama exact cum să te prezinți la interviu?

Ține cont de codul vestimentar al firmei

Cel mai sigur este să faci propriul research și să afli cum se îmbracă viitorii tăi colegi la locul de muncă. Dacă nu găsești nimic pe site-ul lor despre codul vestimentar, cel mai sigur, este să cauți pagina de Facebook sau de Linkedin și să te uiți după fotografii. Exclude-le pe cele din teambuildinguri (care vor fi mai casual), pe cele de la evenimente formale (care vor fi mai office) și caută-le pe cele din birou. Simplu, nu?

Ia în calcul domeniul în care vrei să te angajezi

Un alt aspect de care să ții cont când decizi cum să te îmbraci la un interviu este domeniul de activitate. Spre exemplu, dacă te angajezi la o bancă sau la o firmă de avocatură, ideal este să te îmbraci la patru ace. Dacă, însă, interviul se desfășoară cu o agenție de advertising, ținuta poate fi mult mai relaxată.

Ține cont de poziția pentru care aplici

În cazul în care ai aplicat pentru o poziție avansată, cum ar fi cea de Chief Technical Officer sau Chief Marketing Officer, atunci, ai ghicit, cel mai probabil, va trebui să te îmbraci formal. La fel și dacă lucrezi ca front-office în domeniul B2B, sau dacă postul pentru care ai aplicat este de Account Manager: imaginea ta trebuie să o reflecte pe cea a companiei în fața clienților.

Dacă, în schimb, poziția pentru care aplici este una creativă, cum ar fi copywriter sau art director, nu ezita să-ți arăți personalitatea prin ținuta ta și optează pentru haine mai casual.

Recomandări general valabile pentru interviul de angajare

Sursă foto: Shutterstock.com

Hainele să fie curate și călcate

Ce poate fi mai neplăcut decât să te trezești în ziua interviului că fix cămașa pe care intenționai s-o îmbraci este șifonată sau, mai rău, zace în coșul cu haine de spălat? Alege ținuta cu o zi înainte și fă-ți timp să calci piesele vestimentare, dacă e cazul. Nu în ultimul rând, asigură-te că nu se vor șifona prea tare în drumul spre interviu. Dacă geanta ta de umăr face unele cute la nivelul mânecii, schimb-o sau înlocuiește piesa vestimentară.

Poarta numai haine care te avantajează

Dacă ai pierdut sau ai câștigat în greutate de când ți-ai cumpărat pantalonii office preferați, e cazul să renunți la ei și să alegi altceva. Decât să porți haine care nu sunt pe măsura ta, mai bine mergi la croitorie ca să le ajustezi, sau fă un tur prin magazine, pentru a găsi ceva nou.

Tipuri de ținute potrivite pentru interviul de angajare

Ținuta office

Când trebuie să porți o ținută office

După cum am menționat mai sus, ținuta office poate fi purtată în mai multe cazuri: dacă industria este una B2B (finanțe, avocatură, investiții), iar tu lucrezi direct cu clienții companiei, dacă poziția pentru care ai aplicat este una crucială pentru bunul mers al afacerii, dacă firma respectivă are clienți din zona luxury sau dacă, pur și simplu, ai văzut că așa se îmbracă viitorii tăi colegi la birou.

O ținută office reușită îi va face pe angajatori să te vadă parte integrantă din echipă, mai ales, dacă „vine la pachet” cu o serie de răspunsuri brici la întrebările adresate.

Idei de ținute office pentru femei

Dacă stilul tău este mai feminin, alege o fustă creion, o cămașă albă și un sacou, dacă vremea este mai răcoroasă. Dacă te atrag look-urile mai masculine, optează pentru niște pantaloni cu dungă sau, dacă ai cumva în garderobă, pentru un costum făcut la comandă pe care să-l porți alături de o maletă elegantă.

După ce ți-ai ales toate piesele vestimentare, hotărăște-te ce tip de încălțări vei purta. Pentru a fi sigură că faci o impresie bună, alege niște pantofi de piele . În cazul în care vrei să-ți alungești silueta, optează pentru niște pantofi cu toc negri, dar, numai dacă știi să mergi foarte bine cu ei. Nimeni nu vrea să se împiedice atunci când urmează să dea mâna cu intervievatorul! Alternativa sunt pantofii Oxford, mocasinii sau balerinii .

Nu în ultimul rând, alege și o geantă potrivită. Nu o purta pe cea pe care o folosești zilnic, ci, optează pentru una elegantă, care să-ți pună în valoare ținuta, cum ar fi o servietă neagră de piele

Gândește-te, în același timp, și la funcționalitatea ei. Dacă vrei să iei cu tine și o sticlă de apă, o agendă și un pix, e clar că trebuie să fie suficient de încăpătoare. Asigură-te, așadar, cu o zi înainte, că îți încap toate cele necesare în ea, pentru a nu întârzia la interviu din cauza faptului că a trebuit să schimbi geanta înainte să ieși pe ușă.

Idei de ținute office pentru bărbați

Ținuta pentru interviul de angajare în cazul bărbaților poate fi gata imediat, dacă ai un costum închis la culoare, pe care să-l „asortezi” cu o cămașă cu mânecă lungă, o cravată de efect și niște pantofi negri eleganți. Nu uita nici de geanta bărbătească , mai ales, dacă ai un feeling bun legat de interviu și crezi că te vei întoarce acasă cu un contract de angajare.

În cazul în care vrei să porți ceva mai puțin pretențios, dar care se încadrează în ținuta office, ia un sacou închis la culoare, o pereche de pantaloni cu dungă și o cămașă uni, fără cravată. Completează-ți ținuta cu niște mocasini și cu o geantă bărbătească , în același ton cu sacoul, astfel încât, să ai un look clean, fără prea multe contraste.

Ținuta smart casual

Când este recomandată o ținută smart casual

Îți recomandăm să porți o ținută smart casual dacă vrei să te angajezi la o companie din domeniul IT, într-o agenție de marketing, advertising, sau PR într-o poziție creativă. 

Atenție! Dată tu activezi în oricare dintre domeniile menționate mai sus, dar poziția este una internă, într-un departament al companiei, atunci e posibil să fie nevoie să te prezinți într-o ținută office. 

Cum te îmbraci la interviu, așadar, în cazul în care dress code-ul este smart casual?

Idei de ținute smart casual pentru femei

În cazul ținutelor pentru interviul de angajare, acolo unde dress code-ul este smart casual, nu poți da greș cu o pereche de blugi închiși la culoare, un tricou și un blazer. Dacă ți se pare că ținuta trebuie dusă un pic mai spre latura formală, adaugă o pereche de pantofi cu toc .

O altă ținută smart casual poate fi compusă dintr-un sacou, o cămașă și o fustă-pantalon sau un pantalon tip cullotes care să-ți dea acel casual look foarte fresh. Alege și o pereche de sandale comode cu toc și ținuta e gata!

Nu uita nici de fusta plisată până sub genunchi pe care o ai în dulap. Adaugă-i o maletă și niște pantofi eleganți cu toc mic, și, astfel, ai mai compus o ținută potrivită pentru interviul tău!

Idei de ținute smart casual pentru bărbați

A sosit vremea să intre în scenă tricoul uni cu pantalonii care se termină chiar deasupra gleznei. Adaugă-le un blazer sau un sacou, niște pantofi fie casual, fie office și vei avea combinația perfectă pentru codul vestimentar. Dacă, totuși, nu ai în garderobă pantalonii respectivi, înlocuiește-i cu o pereche de jeanși sau de pantaloni de stofă fără dungă. În picioare, poți purta mocasini sau chiar pantofi sport .

O altă opțiune, pentru vremea mai răcoroasă, este să adaugi un pulover deasupra cămășii, dar, să păstrezi sacoul și pantofii eleganți, astfel încât, ținuta să nu alunece prea mult în zona casual. 

Importanța accesoriilor la un interviu de angajare

Cum alegi încălțămintea

Dacă dress code-ul este office, alege o pereche de pantofi eleganți, cum sunt pantofii Oxford, Derby sau Loafers pentru bărbați, iar, pentru femei, la toate aceste modele se mai adaugă și pantofii cu toc mic sau mediu. În cazul în care dress code-ul este smart casual, e posibil să vrei să schimbi pantofii cu unii sport sau, în cazul femeilor, chiar și cu pantofi decupați la spate sau cu sandale. Orice ai alege, asigură-te că îți completează ținuta în mod armonios și că respecți codul vestimentar al viitorului tău angajator.

Ce tip de geantă să porți

Nu poți da greș cu o servietă de piele, o geantă business, sau o geantă de poștaș mai elegantă. Într-un mediu de lucru mai casual, însă, e posibil să fie acceptate și gențile de mână mari, de alte tipuri și forme, în care poți include aproape orice. Pentru domni, recomandăm borsetele și gențile bărbătești.

Ce bijuterii să alegi

Evită cerceii care atârnă și pandantivele extraornamentate. Alege ceva mic, discret și simplu. O broșă și niște cercei cu perle pot fi mai mult decât suficient. De asemenea, nu purta mai multe de trei piese de bijuterie și, în niciun caz, nu adăuga mai multe brățări la aceeași mână. Dacă ai piercinguri la vedere, nu uita să le scoți înaintea interviului.

Dacă ești bărbat, evită orice formă de bijuterie cu excepția ceasului. Libertatea de a-ți exprima personalitatea e numai a ta în timpul liber, însă, din păcate, in mediul office, acestea nu sunt social acceptate.

Acum, că știi cum să te îmbraci la interviul de angajare, poți fi sigur că vei trece de primele 30 de secunde cu brio, chiar dacă te analizează din cap până-n picioare. Nu-ți rămâne decât să îi impresionezi cu șarmul, inteligența și experiența ta. Mult succes!

Pentru a scrie un comentariu te rugam sa te autentifici sau sa iti creezi un cont nou