Asortie
× Blog Contact

Asortarea culorilor. Cum să faci combinații de culori în ținute

Asortarea culorilor. Cum să faci combinații de culori în ținute

Totuși, este important să cunoști care sunt regulile de bază în fashion, să știi cum să alegi culori care se potrivesc, indiferent dacă vei dori să respecți aceste norme sau vei alege să le respingi. Acest articol îți va prezenta cum trebuie să asortezi culorile într-o ținută, ca să obții un look modern și în tendințe, dar potrivit cu stilul tău unic.


Ce este roata culorilor

Culori primare

Culori secundare

Culori terțiare

Culori calde sau reci

Culori adiacente

Culori complementare și culori neutre

Asortarea corectă a culorilor în vestimentație

Reguli de asortare a culorilor

1. Ținută în tonuri diferite ale unei culori

2. Ținută uni (monocrom)

3. Ținută în culori complementare

Ce este roata culorilor

Ca să înveți cum trebuie să combini corect culorile, trebuie mai întâi să le înțelegi. Moda s-a schimbat foarte mult în decursul timpului, dar, în mod poate surprinzător, regulile de asortare au rămas neschimbate. Ele se bazează pe roata culorilor, concepută de fizicianul Isaac Newton în anul 1671 și care prezintă dispunerea în cerc a culorilor din spectrul vizibil. 


Desigur, fiind concepută de un fizician, această roată a fost gândită inițial pentru o analiză științifică a modului în care lumina se descompune în culori diferite cu ajutorul unei prisme, dar ulterior s-a dovedit a fi foarte utilă și în alte domenii, inclusiv în modă și pictură, pentru că permite o mai bună înțelegere a culorilor.


Astfel, culorile pot fi clasificate în culori primare, secundare și terțiare, dar și în culori calde sau reci și culori adiacente sau complementare.


Sursa foto: https://www.needpix.com/photo/1354426/colorwheel-colors-red-orange-blue-green-yellow-purple-picker 

Culori primare

Acestea sunt culorile de bază, care nu pot fi obținute prin combinarea altor culori, dar care pot fi amestecate între ele pentru a da naștere la alte nuanțe. De asemenea, prin combinarea lor cu alb sau negru (nonculori), pot rezulta diferite tonuri mai deschise sau mai închise ale unei culori. 


Vederea umană percepe trei culori primare:

  • roșu

  • galben

  • albastru.

Culori secundare

Acestea sunt culorile care pot fi obținute prin combinarea a două culori primare. Spre exemplu, portocaliu se obține combinând culorile primare galben și roșu. Din categoria culorilor secundare fac parte:

  • violet

  • verde

  • portocaliu.

Culori terțiare

Ultima categorie cuprinde mai multe culori, care sunt obținute prin combinarea a două culori secundare sau a unei culori primare cu una secundară. Iată care sunt culorile terțiare:


  • galben verzui

  • albastru verzui

  • albastru violet

  • roșu violet (roșcat movuliu)

  • roșu portocaliu

  • galben portocaliu.

Culori calde sau reci

Culorile calde, asociate cu focul, sunt roșu, portocaliu, galben și verde deschis. Ele simbolizează lumina, pasiunea, energia și intimitatea. În schimb, culorile reci pornesc de la verde închis și cuprind violet și albastru în diferite tonuri. Nuanțele reci inspiră relaxare, creativitate și liniște interioară. De aceea, dacă vrei să obții o ținută echilibrată și de efect, ar fi bine să combini o culoare caldă cu una rece.

Culori adiacente

Pe roata culorilor, cele care se află una lângă alta sunt numite culori adiacente. Ele pot fi combinate fără probleme într-o ținută, pentru că efectul estetic obținut va fi unul deosebit. Spre exemplu, poți asorta o bluză galbenă cu o fustă verde sau într-o nuanță intermediară, obținută prin combinarea de verde și galben. Vei obține o ținută echilibrată, în care culorile se armonizează perfect între ele.

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/elegant-farmec-femeie-femeie-asiatica-1485781/

Culori complementare și culori neutre

Culorile complementare sunt cele care se află în zone opuse de pe roata culorilor și care se completează reciproc. Spre exemplu, portocaliu este complementar cu albastru și verde este complementar cu roșu. Asocierea unor culori complementare într-o ținută creează un contrast puternic, care te ajută să ieși în evidență, dacă îți dorești să obții un efect dramatic. Aceste combinații sunt ideale mai ales pentru ținutele de vară, viu colorate.


Există trei perechi de culori complementare:

  • roșu – verde

  • galben – violet

  • albastru – portocaliu.


Fiecare dintre aceste perechi conține o culoare rece (verde) și una caldă (roșu), care asigură contrastul puternic. De asemenea, fiecare pereche este formată dintr-o culoare primară (roșu) și una secundară (verde).


Culorile complementare folosite ca atare asigură contrast, dar ele pot fi utilizate și pentru a forma culori neutre. Astfel, dacă amestecăm între ele aceste culori (roșu și verde) și adăugăm și puțin alb vom obține o nuanță de gri, care este o culoare neutră. Această metodă este foarte des folosită în pictură.

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/paine-prajita-oameni-bauturi-femei-3394310/



Culorile neutre, numite și „culori fără culoare”, sunt nuanțele mai discrete, care nu ies în evidență și care nu inspiră o emoție puternică. Cu toate acestea, ele au fost și vor rămâne mereu la modă. Printre cele mai populare culori neutre folosite în vestimentație se numără:


  • crem

  • taupe, camel, caramel, bej și alte tonuri de maro

  • navy și alte tonuri de albastru (denim, bleumarin etc.)

  • olive, kaki și diferite tonuri de verde

  • diferite tonuri de gri.


Adăugând alb sau negru, poți obține tonuri mai închise sau mai deschise de gri, albastru sau maro.

Asortarea corectă a culorilor în vestimentație

Acum, după ce ai înțeles cum sunt clasificate culorile și cum iau ele naștere, îți va fi mai ușor să creezi ținute corect asortate și în tendințe. Tabelul de mai jos te va ajuta să-ți dai seama cum poți combina mai multe culori sau tonuri ale unei culor, în funcție de rezultatul pe care ți-l dorești.


Prin urmare, regulile nu sunt stricte, ci contează în primul rând preferințele tale și efectul pe care vrei să-l obții. Nu uita că albul și negrul sunt considerate nonculori și pot fi combinate cu orice culoare, fără să dai greș.


Sursa foto: https://ro.pinterest.com/pin/233202086938449567/


Să analizăm un exemplu simplu - ai o rochie roșie și vrei să creezi o ținută modernă, corect asortată. Ai următoarele opțiuni:


  • Poți merge pe tonuri diferite de roșu și să alegi o geantă roz pal și sandale crem

  • Poți alege culori în contrast: albastru închis sau deschis, dar și gri, alb sau negru.


Nu uita că accesoriile sunt la fel de importante ca piesele vestimentare. Spre exemplu, o curea într-o anumită culoare poate scoate din anonimat o ținută simplă, adăugând un farmec aparte.

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/agrement-apa-bucurie-distrac-ie-1202446/

Reguli de asortare a culorilor

Atunci când vrei să creezi o ținută corect asortată pornind de o piesă vestimentară de bază, poți urma una dintre aceste reguli, în funcție de preferințele tale și de garderoba de care dispui.

1. Ținută în tonuri diferite ale unei culori

Poate cea mai simplă metodă de combinare a culorilor este să alegi piese vestimentare și accesorii în tonuri diferite ale culorii de bază. Spre exemplu, dacă ai o fustă galbenă, poți alege un top într-o nuanță de galben mult mai deschis, iar cureaua sau pantofii pot fi galben pai sau un galben foarte închis. 


Nu vei da greș cu această soluție, dar ținuta ta poate fi considerată monotonă și nu va ieși deloc în evidență. Totuși, este o alegere inspirată dacă îți dorești să pari mai înaltă și mai suplă.

2. Ținută uni (monocrom)

După cum spune și denumirea, poți alcătui o ținută cu o singură culoare: roz sau roșu din cap până-n picioare! În acest caz nu vei folosi însă tonuri diferite, ci exact aceeași nuanță. Este o soluție apreciată în fashion, dar destul de greu de aplicat, pentru că e posibil să nu găsești piese vestimentare și accesorii care să aibă exact aceeași culoare. 


Ținuta uni este ideală pentru orice ocazie. La un eveniment formal, poți alege o ținută pe alb, albastru, negru sau alte nuanțe neutre, dar pentru o ținută de zi ar fi bine să mergi pe o culoare pastelată sau chiar una intensă, cum este galbenul.

3. Ținută în culori complementare

O soluție sigură și de efect, mai ales dacă vrei să ieși în evidență, este ținuta alcătuită din culori complementare. E atât simplu de obținut că nu ai cum să greșești! Alege o rochie sau o bluză portocalie și adaugă deasupra o jachetă din denim. Completează ținuta cu pantofi și geantă albă sau crem și gata. Atât e de simplu! 

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/adorabil-atragator-colorat-culoare-puternica-1536619/


Dacă preferi culorile neutre, alege piesa vestimentară centrală într-o nuanță de acest fel, dar adaugă și o culoare caldă sau una rece. Spre exemplu, o rochie bej va arăta foarte bine cu pantofi albi sau negri.


Indiferent de opțiunile tale, nu combina niciodată mai mult de trei culori diferite la o singură ținută! În cazul în care te-ai decis că vrei că asortezi trei culori, ai grijă să alegi două pastelate și una puternică sau invers - două culori intense și una neutră. Altfel, ținuta poate să fie prea ștearsă sau dimpotrivă, prea obositoare din punct de vedere vizual.


Ține cont de aceste sfaturi și compune singură ținutele preferate, combinând diferite culori, pentru a obține rezultatul dorit. Nu ezita să experimentezi folosind culori intense, îndrăznețe, dar nu uita că regula de bază este să te simți bine în hainele tale și să alegi nuanțele care îți plac și în care te regăsești.


Surse:

Pentru a scrie un comentariu te rugam sa te autentifici sau sa iti creezi un cont nou