Asortie
× Blog Contact

Ghid de mărimi pentru încălțăminte - cum alegi pantofii online și în magazine

Ghid de mărimi pentru încălțăminte - cum alegi pantofii online și în magazine

De aceea, trebuie să știi cum să alegi mărimea potrivită și care sunt aspectele de care să ții cont, astfel încât pantoful să arate și să se simtă perfect pe picior. Dacă vrei să comanzi online încălțăminte , misiunea ta va fi și mai dificilă, pentru că nu poți să probezi pantofii și atunci trebuie „să nimerești” măsura potrivită. Desigur, poți face retur gratuit, dar asta înseamnă destul de mult deranj și pierdere de timp. 


Prin urmare, ar fi bine să alegi de la bun început măsura corectă. Cum poți face asta? Nu este chiar așa de complicat, dacă știi care sunt cele mai importante criterii de care să ții cont, mai ales că unele branduri au măsuri diferite, care nu corespund între ele. Îți prezentăm în acest articol cele mai importante informații despre modul în care poți stabili mărimea potrivită la încălțăminte.


De ce este util un ghid cu mărimi pentru încălțăminte

Tabel cu mărimi de încălțăminte pentru femei

Tabel cu mărimi de încălțăminte pentru bărbați

Cum afli care este mărimea potrivită la încălțăminte

Cum afli care este lățimea potrivită la încălțăminte

De ce este util un ghid cu mărimi pentru încălțăminte 

O greșeală pe care multe persoane o fac - și pe care probabil ai comis-o chiar și tu - este alegerea unei perechi de încălțăminte cu o mărime prea mică, în speranța că materialul „se mai lasă” și astfel pantoful va deveni mai confortabil.


Nimic mai greșit! În primul rând, pielea naturală se poate lărgi după un timp de purtare, dar nu se va extinde niciodată pe lungime. Prin urmare, dacă ai cumpărat pantofi care îți sunt ficși la vârf, așa vom rămâne chiar și după zeci de purtări. În al doilea rând, nu orice material se înmoaie și se lărgește, numai pielea naturală fină, de calitate, are această proprietate.


De aceea, nu este bine să cumperi pantofi în care nu te-ai simțit bine atunci când i-ai probat. Iată ce riști dacă faci această greșeală și ajungi să porți încălțăminte de mărime nepotrivită, doar pentru că îți place modelul:

  • Te vor durea picioarele și ți se vor umfla, pentru că sângele nu mai poate să circule bine la nivelul degetelor și tălpii

  • Poți face bătături care vor fi greu de tratat sau chiar răni deschise

  • Riști ca, în timp, să faci monturi sau să ți se deformeze degetele de la picioare

  • Ți se pot încarna unghiile, iar această problemă nu provoacă doar dureri intense, ci poate duce chiar la infecții grave, care se pot trata doar prin operație și prin scoaterea unghiei.


Prin urmare, trebuie să ții mereu cont de mărimea pe care o porți și să te orientezi după un ghid cu mărimi pentru încălțăminte . Acest ghid îți poate fi oferit în magazinele de pantofi sau îl vei găsi online, pe fiecare platformă, pentru că mărimile pot să difere de la un brand la altul. După cum vei putea observa din tabelele prezentate mai jos, există mai multe moduri în care este calculată mărimea la pantofi.

Tabel cu mărimi de încălțăminte pentru femei

Sursa foto: https://clarks.my/pages/size-chart


Mărimea notată pe cutia pantofilor poate fi diferită de la o țară la alta. După cum poți observa în acest tabel, aceeași măsură este notată diferit în Uniunea Europeană, Statele Unite, Australia și Marea Britanie. Este dificil să ții minte toate aceste cifre, de aceea, cel mai bun criteriu și singurul care ar trebui să conteze este lungimea piciorului tău în centimetri. 


Concret: dacă talpa ta are lungimea de 25 cm, înseamnă că sunt potrivite măsurile 6,5 în Marea Britanie, 8,5 în Statele Unite sau Australia și 40 în UE (valabil și în România). De aceea, ca să știi exact ce mărime trebuie să comanzi, dacă vrei să cumperi online și nu ai cum să probezi pantofii, tot ce trebuie să faci este să-ți măsori lungimea piciorului.

Tabel cu mărimi de încălțăminte pentru bărbați

Sursa foto: https://clarks.my/pages/size-chart

La fel, la încălțămintea pentru bărbați, mărimile diferă de la o țară la alta și este bine să ai acces la un tabel de acest fel, ca să știi care sunt corespondențele. Pe lângă aceste diferențe, unele branduri produc încălțăminte și cu jumătăți de măsură, astfel încât poți găsi, spre exemplu, măsura 39,5. 

Cele mai multe companii fabrică însă pantofi doar cu diferență de un număr de la o mărime la alta, prin urmare trebuie să cumperi măsura 39 sau 40, chiar dacă tu te-ai simți cel mai bine într-o pereche mărimea 39,5.

Cum afli care este mărimea potrivită la încălțăminte

Dacă nu știi care este măsura cea mai potrivită pentru încălțăminte, tot ce trebuie să faci este să-ți măsori corect piciorul. Iată cum trebuie să procedezi:

  1. Scoți tălpicul (branțul) din interiorul unui pantof în care te simți comod și îl măsori pe lungime sau pui talpa goală a piciorului pe o coală de hârtie, trasezi cu un creion conturul tălpii și apoi măsori cu rigla lungimea, de la călcâi la degetul mare.

  2. Notează lungimea în centimetri a piciorului tău și apoi compară cu mărimile care corespund, conform tabelului. Exemplu concret: dacă piciorul tău are 22,5 cm lungime, înseamnă că porți măsura europeană 36, respectiv 5,5, conform mărimilor americane.

Nu măsura niciodată piciorul dimineața, ci seara, pentru că pe parcursul zilei se mai umflă și este important să te simți bine în pantofi pe durata întregii zile, chiar și după 10 ore de stat încălțată. Îți recomandăm să măsori ambele picioare, pentru că este posibil ca lungimea lor să difere puțin. În acest caz, trebuie să te orientezi după mărimea mai mare. 

Din același motiv, dacă vrei să cumperi încălțăminte din magazin și vrei să probezi o pereche de sandale sau de ghete , ar fi bine să mergi la shopping seara, când picioarele tale sunt deja obosite și îți vei da seama mult mai bine dacă pantofii pe care îl testezi sunt comozi.

Cum afli care este lățimea potrivită la încălțăminte

Atunci când probezi o pereche de pantofi nu contează numai lungimea, ci și lățimea. Chiar dacă tu porți, în mod normal, măsura 38, este posibil ca anumite modele să-ți fie foarte largi sau foarte strâmte, deși lungimea este cea potrivită. Acest lucru se întâmplă pentru că mulți producători fabrică pantofi care au lățimi diferite la aceeași măsură. 

Lățimea este foarte importantă mai ales pentru persoanele supraponderale, care au picioarele foarte late, dar și pentru cele care suferă de monturi, bătături sau au probleme cu umflarea picioarelor.


Astfel, există mai multe lățimi la pantofi, care sunt notate cu diferite litere. Ține cont de acestea atunci când vrei să comanzi încălțăminte online sau când vrei să probezi în magazin o anumită pereche.

  • Lățimea F: este potrivită dacă ai picioare mai subțiri, înguste și de multe ori ai probleme cu pantofii care sunt prea largi și îți ies din picioare în timp ce mergi.

  • Lățimea G: este cel mai des întâlnită, fiind practic lățimea standard, potrivită dacă ai picioare normale, nici prea late, nici prea înguste.

  • Lățimea H: este recomandată dacă ai picioare foarte groase, iar încălțămintea obișnuită te strânge de obicei pe părțile laterale.

  • Lățimi deosebite - J, K, M: sunt destinate persoanelor care au probleme ortopedice și sunt întâlnite de obicei la încălțămintea medicinală.

În concluzie, atunci când vrei să cumperi o pereche de pantofi trebuie să te asiguri că alegi mărimea potrivită, atât la lungime cât și la lățime. Doar în acest fel te vei putea bucura cu adevărat de o încălțăminte confortabilă, în care te poți simți bine pe durata întregii zile.


Pentru a scrie un comentariu te rugam sa te autentifici sau sa iti creezi un cont nou